2019. június 17.


A Suzuki helytállt Canberrában

A Suzuki Sport rallycsapata bizakodva várta a 2003-as Asia Pacific rallybajnokság nyitófutamát. A háromnapos Canberra Rally a múlt hétvégén kezdődött Ausztrália fővárosában.

Az új pilótákkal a csapatvezető Paul Wilding-nek nem volt más célja, minthogy minden futamon célba érjenek, és ezzel a legjobb eredményeket hozzák a Suzukinak. A fiatal ausztrál Chris Atkinson először ült teljesen gyári versenyautóban . A navigátora nem más, mint a saját testvére, Ben, ez volt a páros első nemzetközi megmérettetése.

A másik Suzukit a Gr. N-es bajnok, és kétszeres F2 győztes német Niki Schelle vezette harcba. A veterán pilóta tavaly Junior WRC-k között folytatott sikeres pontvadászatot.

Paul Wilding így magyarázta a kétpilótás felállást:
„Adtunk Chris mellé egy csapattársat, aki a segítségére tud lenni a helyes beállítások megtalálásában, át tud adni a rengeteg tapasztalatából, és hasznos tanácsokkal szolgál. Ez Chris és a Suzuki Ignis első közös szereplése, és szeretnénk, ha minden zökkenőmentesen történne.” A 2003-as Suzuki Ignis Super1600-os teljesen azonos azzal a JWRC-ben induló típussal, amelyik sikeresen szerepelt az idei Monte Carlo és Török Rally VB futamokon.

A futamot megelőző nyilvános teszt volt az első alkalom a Suzuki Ignis futására, bár már folytattak néhány rövidebb tesztet a csapat brisbane-i bázisa körül.
„Szerettük volna Chris-t összebarátkoztatni az autóval, hozzászoktatni a bal oldali vezetéshez, kipróbálni néhány futómű beállítást, és néhány különböző gumikeveréket.” - mondta Wilding.
Chris és Ben, alig két éves rallys múlttal a hátuk mögött érhetően nagy izgalommal várták a canberra-i versenyt. „Ez egy óriási lehetőség, alig várom már a rajtot, de nem fogunk kockáztatni. Hozzá akarunk szokni a versenyhez, az autóhoz, és az új vezetési stílushoz. Niki-től már most sokat tanultunk. Hihetetlen tapasztalata van, ami számomra nagyon hasznos az ilyen nemzetközi versenyeken” - nyilatkozta a verseny előtt Chris Atkinson.

Az idei útvonalterv igazán változatosra sikerült. A sofőröknek rázós helyeken kellett haladniuk, szűk erdei utakon, széles, tempós területeken, ugratókkal és alagutakkal tarkítva.
A gyors, széles utakon a nagy tempó miatt magas volt a borulás kockázata, de a versenyzőknek más veszéllyel is szembe kellett nézniük: Canberra erdői tele vannak kengurukkal, és más vadon élő állattal. Ezt a Suzukis Monster Tajima tudja a legjobban, hiszen tavalyi kiállásának az oka egy kenguru elgázolása volt.

Az első versenynapot pénteken tartották kb. 60 km gyorsaságival. Szombaton 115 km-t kellett megtenniük a résztvevőknek, plusz egy super-special pályát. A zárónapon 88 km várt rájuk, a rally legnehezebb pályáival.

A verseny végeztével elmondható: a Suzuki elérte a kitűzött célt, a fiatal Atkinson az első tízben (egészen pontosan tizedikként) végzett a Canberra Rallyn. „Nagyon-nagyon elégedettek vagyunk Chris teljesítményével, végig pontosan azt tette, amit kértünk tőle” nyilatkozta Paul Wilding a verseny után. Az Ignis teljesen probléma mentesen teljesítette a három napot, „A Suzuki Super 1600-as egy nagyon jó kis autó, szuper vezetni, gyakorlatilag semmit nem kellett szerelnünk rajta a hétvége folyamán” tette hozzá Atkinson.
A másik autóval Schelle nem járt ilyen szerencsével: a második napon, amikor nagyon sokan eldobták az autót, őt is utolérte a végzet: a 11. gyorson lecsúszott az útról, és megütötte a kerekét annyira, hogy fel kellett adnia a versenyt. A speciális szabályoknak köszönhetően azonban este összerakták az autóját, így versenyen kívül ő is teljesítette a harmadik napot, értékes teszteredményekhez juttatva ezzel a csapatot.

A Suzuki Rally Csapat vezetője, „Monster” Tajima lelkesen nyilatkozott a versenyt követően: Chris egy nagy tehetség, és igazából ez az első komoly lépcsője a karrierjében. Sőt, az eredmény az Ázsia-Óceánia Bajnokság további folyását tekintve is jónak mondható. Nagyon elégedett vagyok Chris-el, és azzal, ahogy Niki és Chris együtt tud dolgozni.

Forrás: Rally-Live

2003. április 30.


...Legfrissebb hírek
A miskolci csata videója

A videó Full HD 1080p felbontással...

Eger Rally 2015 HD mozi

A videó Full HD 1080p felbontással...

A Mokka „új ruhája” és egyéb újdonságok Szalayék háza tájáról

Szalay Balázs és Bunkoczi László kedden...

Back to Dakar

Ezzel a szlogennel tartotta tegnap sajtótájékoztatóját...

Több szerencse kell

- Túl egy befejezett versenyen, ami...

Továbbra is a bajnoki cím a cél

- Veszprém Rally nem jól indult...


© 1997-2014 rally.hu. Minden jog fenntartva.
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.
Webstar Csoport Versenynaptár Fórum Chat Linkek